Istorijat kovačke radionice


Kovačka radionica postoji od 1950. godine i od tada se bavi isključivo kovačkim zanatom i radinostima. Deda Najdan je bio poznati kovač u to vreme u opštini Despotovac. Bavio se izradom i popravkom poljoprivrednog alata i šinskih kola za zaprege, a povremeno je izrađivao i po koju kapiju i ogradu.

Vremenom je moj otac Gvozdić Milosav - Misa izučio kovački zanat kod dede Najdana. Pošto je savladao sve majstorije kovačkog zanata, 1970. godine odlučuje da oformi sopstvenu kovačko-bravarsku radionicu.

Po završetku škole 1988. godine sam i ja počeo da radim sa svojim ocem Milosavom. Kako sam od malena bio upućen u tajne zanata nije mi bilo teško da napredujem.

Danas posle skoro 60 godina postojanja kovačke radionice, posao koji obavljamo u istoj, isključivo se tiče izrade predmeta, ograda, kapija i svega drugog što može biti napravljeno od kovanog gvožđa. Danas više stotina naših proizvoda krasi mnoga dvorišta, mnoge domove, a nije mali ni broj naših radova koji ukrašavaju kako enterijere, tako i eksterijere nekih od najelitnijih ugostiteljskih objekata.

Kovačka radionica "Gvozdić" kako se sada zove i ubuduće će pružati usluge svima onima koji su zainteresovani za proizvode od kovanog gvožđa i nastaviće da neguje duh drevnog zanata koji je od vajkada bio i ostao sastavni deo čovečanstva.